26 februari 2008 - TV4 nyheterna.se


Vid frukosten denna morgon satte jag kaffet i vrångstrupen då denna bild publicerades. Den ingick i ett reportage om den s.k. bordellhärvan på 70-talet där denna tobaks-missbrukare förekom. Det handlade således inte om hans missbruk av tobak utan hans låga moral om att utnyttja unga tjejer.
Följande mejl skickades till Kajsa Ericsson, chefsredaktör på TV4 Nyheterna.se.
 


Hej!
Återigen har TV4nyheterna, utan varningstext, visat bilder som är rent avstötande vid frukostbordet. (jag såg 22 nyheterna på webben i morse - det kan vara så att Ni kanske haft en varningstext på om det var "frukost-TV", vilket jag dock starkt betvivlar...)
Att avbilda ett missbruk, vilket det än må vara, som dödar 3-4 gånger fler oskyldiga än trafiken, helt utan förvarning, och än värre, helt utan relevans till reportaget, är för mig en gåta. Denna hantering av bilder utan relevans, som om de vore en helt naturlig del av livet, riskerar att endast skapa ett överslätande av den attityd som dagligen förstärks i samhället, den rökfria.
Varför gör TV4 nyheterna dessa bildval, om och om igen? Att Ni inte har en policy för att hantera detta är helt uppenbart, men hur tror Ni själva att lagstiftningen ser ut om tio år?

Vi kör så det ryker....
DILLSMAK.se - ett projekt för en bättre attityd

PS Kajsa - jag har fortfarande inte fått något svar av Anne Lagercrantz kring mina liknande (!!)) frågor i ämnet. Blir inte frågan chefens om inte personalen gör sitt? Så fungerar det i min värld. Men, åandrasidan,. så ser ju uppenbarligen min värld inte ut som Er, där rökning är en företeelse i alla möjliga, och omöjliga sammanhang. DS


Idag, den 31 mars har fortfarande inget svar kommit vare sig från Kajsa Ericsson eller underhuggaren Anne Lagerkrantz.