1 augusti 2007 - TV4 nyheterna.se


Visst är detta en fin bild för att hylla Ingmar Bergman? TV4 är inte rädda för att sticka ut. Denna bilden togs i samband med Ingmar Bergmans bortgång. Tydligen tycker TV4 redaktionen att denna bilden var den bäst passande för att redogöra för vilken som är den bästa av Bergmans filmer.
Följande mejl skickades till Tittarombudsmannen på TV4 Nyheterna.se.
 


1/8-2007
Hej TV4!
Så har en av de stora, kanske den största, regissören i Sverige, världen (?), gått ut ur tiden. På Er webbsida hade Ni igår (20070731) två stycken omröstningar som berörde Ingmar Bergman. På den ena bilden har Ni Pernilla August och den andra.....ja, vad har ni på den?
Att visa en bild som avbildar ett missbruk, vilket det än må vara, som helt är av avsaknad reportaget/artikeln, riskerar att bara bidra till en överslätande attityd till ett samhällsproblem som dödar 3-4 ggr fler oskyldiga än vad trafiken gör idag. Det ser jag som ett problem...vad tycker Ni?
På Er hemsida läser jag följande:
"TV4 är en bred kvalitetskanal som sänder program för hela familjen. I tablån finns program om många områden: underhållning, film, svenska och utländska serier, barnprogram, dokumentärer, nyheter och sport. "
Hur kopplar Ni kvalitet till ovanstående bildval?
Har Ni ingen policy kring hur man hanterar bilder på TV4? Vad styr att Ni gör dessa bildval?
Hur tror Ni att Er webbsida och policy ser ut om 10 år?

Med vänlig hälsning Dillsmak.se - ett projekt för en bättre attityd


Efter några veckor kom det dock ett mejl, denna gång till Richard Henley, redaktionschef TV4.se:

15/8-2007
Hej Jerry, Och tack för synpunkten. Eftersom det här var ett par veckor sedan, och mitt under min semester, så är jag lite osäker på vilken bild du menar. Du får gärna friska upp mitt minne.
Mvh Rickard Henley Redaktionschef tv4.se


Sagt och gjort.....

16/8-2007
Hej Rickard!
Välkommen tillbaks från semestern. Jag hoppas att Ni, så som jag, spenderat den mesta av Er lediga tid på östkusten och fått mer sol än vad vi förtjänat (om man lyssnar från dem i Småland och från Västkusten, alltså).
Men nu blir det direkt in i hetluften. Om det hade varit så att det hade funnits en policy kring dessa bilder, eller snarare kring hanteringen av bilder, så hade du kunnat slappna av helt PÅ Er semester. Då hade Ni i LUGN OCH RO kunnat fokusera på Era uppgifter då Ni kom tillbax.
Nästa år, om ingenting förändrats så får Ni ju sitta och oroa Er att liknande incidenter kan ske under Er lediga tid. Nåväl, eftersom det nu inte finns (?) någon policy och Ni får/kan/väljer att sätta in bilder som är helt irrelevanta (?) till artiklar och reportage så får jag försöka förtydliga min frågeställning ytterligare en gång. Som tur (?) är så har ju tiden gått sedan jag skickade in denna synpunkt och kompletterar därför med ytterligare två "fall". Det ena lika irrelevant som det första och det andra HELT RELEVANT till artikeln. Detta är jättebra, får då blir vår frågeställning så mycket tydligare.
Till saken, bildvalet av Bergman: Längre ner i detta mejl så finns två stycken länkar, dessa har jag nu flyttat hit upp: http://www.dillsmak.se/tv4_070731/20070801_tv4.pdf och http://www.dillsmak.se/tv4_070731/20070731_printscreen_tv4.jpg Som jag sa, så har det tillkommit fler [se bifogad fil: 20070814_tv4_pete_doherty.jpg]
Till denna skickade jag följande text till TV4, Anne Lagercrantz (hon får även detta mejl som kopia, då hon skickat denna kommentar/synpunkt vidare internt):
[Det kan ni läsa HÄR]
WEBBDESIGN NOT.


Och trots att det nu gått flera månader så har jag ännu inte fått något svar.